Programma

small_header_2023

Wilk (B) 

Wilk is de nieuwste sensatie uit het bruisende Gentse bluesscene. Jorg D’hondt, de frontman van Wilk, heeft er al een mooi parcours op zitten als muzikant bij o.a. Shocking Blue, The Incredible Time Machine, Xansation en Lauren Hoffman. Midden 2021 was het tijd om zijn eigen verhaal te vertellen. Op zijn debuutalbum gaat Jorg op zoek naar zijn roots en vertaalt hij zijn leefwereld, herinneringen, toekomstbeelden in sound en riffs die blijven nazinderen. Het vertrekpunt voor elk nummer is de knalrode ES335 Gibson’64. En die kleur wordt steeds dieper, rijker! In oktober 2021 werd het debuutalbum ‘Running man’ gelanceerd. In 1 hokje past Wilk niet: blues, roots en rock tot het psychedelische toe, alle varianten komen aanbod, maar steeds gespeeld met een knappe groove. Tijdens de ‘Belgium’s Got Talent’ wedstrijd veroverde hij het hart van An Lemmens en tv-kijkend Vlaanderen. Live is hij nog indrukwekkender met zijn knappe gitaarspel, vlot in het gehoor liggende songs en een top band met o.a. 3 blazers.

https://www.wilkband.be/
https://www.facebook.com/WilkBand 

Discografie:

Running Man (2021)

Wilk website

Harlem Lake (NL)  

De revelatie van Swing 2019 was ongetwijfeld Dave Warmerdam Band. Deze jonge Nederlandse band veroverden toen Wespelaar met eigen nummers en eigenzinnige interpretaties van bluesklassiekers. De toekomst van deze band zag er mooi uit, tot corona in maart 2020 toesloeg. Ondanks de moeilijke omstandigheden zijn deze twintigers blijven werken aan hun muziek en vonden ze creatieve oplossingen om toch zoveel mogelijk te blijven spelen. Tijdens die periode werkten ze aan nieuw songmateriaal en werd hun sound verrijkt met impulsen van Joe Bonamassa, Dire Straits, Little Feat en BB King. Met al deze nieuwe invloeden doopte de band hun naam om tot Harlem Lake. Het debuutalbum van Harlem Lake, ‘A Fool’s Paradise vol.1’ verscheen eind oktober 2021 en bevat prachtig vormgegeven nummers met invloeden uit americana, rock en soul. Met dit album krijgen ze veel aandacht bij de Nederlandse nationale radiozenders en versieren ze optredens op de grootste festivals van Nederland en Duitsland. Een nieuw hoogtepunt in hun jonge carrière was toen zij in juni de European Blues Challenge wonnen. De term ‘beloftevolle band’ mag nu vervangen worden door Europese topband!

 

https://harlemlake.com/ 
https://www.facebook.com/harlemlakeband

 

Discografie: 

A Fool’s Paradise vol.1 (2021)

Harlem Lake website

Walter Trout (USA)  

Afsluiten doen we vrijdag met blues-rocklegende Walter Trout. Deze 71-jarige gitaarvirtuoos heeft een indrukwekkende CV met o.a. 5 jaar gitarist bij zowel Canned Heat als John Mayal and The Bluesbreakers. In 1989 verkoos hij om op eigen benen te staan en groeide hij uit tot één van de meest geliefde blues-rockacts. In 2014 keek Walter de dood letterlijk in de ogen toen dokters vaststelden dat zijn leven enkel gered kon worden door een levertransplantatie. Na een zware revalidatie waar hij terug gitaar moest leren spelen, maakte hij zijn comeback op 15 juni 2015 in de Royal Albert Hall te London. Hij heeft zich een gezonde levensstijl aangemeten om zijn intensieve tourschema te kunnen volhouden. Na 15 jaar zijn wij blij om Walter nog eens op ons festival te mogen verwelkomen en leuke meevaller is dat zijn 30ste album ‘Ride’ verschijnt op de dag van zijn show op ons festival.

 

https://www.waltertrout.com/
https://www.facebook.com/walter.trout.1 

 

Discografie:

Ride (2022)

Ordinary Madness (2020)

Survivor Blues (2019)

We’re All In This Together (2017)

Alive in Amsterdam (2016)

Battle Scars (2015)

The Blues Came Callin’ (2014)

Luther’s Blues (2013)

Blues For The Modern Daze (2012)

Common Ground (2010)

Photo taken in Los Angeles  on 02/21/20.

Gumbo Kings (NL)  

Neem als basis vijf jonge, gedreven muzikanten en een roux van New Orleans funk, Memphis soul en Delta blues, breng dit op smaak met gospel en afro beat en je hebt de ingrediënten van de dampende stoofpot van Gumbo Kings. Sinds de oprichting in 2017 werkt deze Nederlandse band door kilometers aan podium te vreten gestaag aan een groeiende schare fans. De liveshow van Gumbo Kings brengt je in een chique nachtclub binnen, waar het feestje langzaam tot het absolute kookpunt wordt gebracht. Rond onze festivaldata verschijnt hun eerste full album ‘In The Dark’. Wij konden het horen in preview en waren onmiddellijk verkocht. Na hun triomf op Moulin Blues staat deze band te popelen om hun Belgische debuut te maken in Wespelaar.

 

https://thegumbokings.com/
https://www.facebook.com/thegumbokings

 

Discografie:

‘In The Dark’ (2022)

Gumbo Kings EP (2018)

Gumbo Kings website

Jessie Lee & The Alchemists (FR)  

Eén van de hotste bands uit Frankrijk is ongetwijfeld Jessie Lee & The Alchemists. Deze uit Parijs afkomstige band heeft als kern de charismatische zangeres Jessie Lee Houllier en gitarist Alexis Didier. In 2019 wonnen ze de France Blues Challenge en waren ze een veel gevraagde band in het Franse festivalcircuit. Hun populariteit werd beloond met een platendeal bij het bekende Dixiefrog Records. 2022 lijkt het jaar van de Europese doorbraak. Ze zullen dit jaar Frankrijk vertegenwoordigen op de Europese Blues Challenge en ook de eerste cluboptredens in België, Nederland en Duitsland werden al met lovende kritieken afgerond. Live herken je in hun blues-rocksound invloeden uit de 60’s en 70’s: knappe gitaarsolo’s met ruimte voor improvisatie en het heerlijke strot van Jessie Lee snijdt door merg en been.

 

https://jessieleeandthealchemists.fr/
https://www.facebook.com/jessieleeandthealchemists 

 

Discografie:

Let It Shine (2021)

Jessie Lee & The Alchemists (2018)

Jessie Lee & The ALchemists website

Aki Kumar (USA)  

Aki Kumar verliet zijn thuis in Mumbai (India) om als software engineer aan de kost te komen in Silicon Valley, de regio in San Fransico met vooral hightechbedrijven en de droomwereld voor IT-ers. Hij ontdekte echter de blues en dit zorgde voor een drastische carrièrewijziging. Als zanger en harmonicaspeler trad hij op in de bluesclubs van Noord-Californië. Zijn harmonicastijl was geënt op de Chicagoblues van Little Walter. In 2016 verrijkte Aki zijn sound met invloeden uit zijn Indiase roots en creëerde het nieuw genre ‘Bollywood Blues’. Na 2 traditionele Chicago blues albums heeft hij al 3 Bollywood Blues albums uit, echter zonder de connectie met blues te verliezen. Zijn laatste album ‘Dilruba’ werd zelf uitgebracht door Sony Music India. Andere topharpers zoals Charlie Musselwhite, Hook Herrera en Jason Ricci zijn grote fan van deze flamboyante performer. Aki Kumar is één van de hardst werkende showmannen in bluesbusiness en we zijn verheugd dat hij eindelijk Europa nog eens in zijn drukke tourschema opneemt. Buiten een cluboptreden in 2015, is het de eerste keer dat hij op Belgische festivalbodem te bewonderen zal zijn en dan nog in ons eigen Wespelaar!

 

https://www.akikumar.com/
https://www.facebook.com/akikumar 

 

Discografie: 

Zindagi (2021)

Dilruba (2020)

Hindi Man Blues (2018)

Aki Goes To Bollywood (2016)

It Takes Three (2015)

Don’t Hold Back (2014)

Aki Kumar website

Ivy Ford (USA)  

De ten noorden van Chicago opgegroeide Ivy Ford was als kind al bedreven in muziek maken. Ze leerde piano, saxofoon, drums, bas en gitaar spelen. In 2012, als toen 19-jarige, speelde ze voor het eerst in een lokale bluesband. 2 jaar later was ze meerderjarig en begon zij bas te spelen bij haar mentor en gitaarlegende J.B. Ritchie. Dit bezorgde haar exposure in de bluesclubs van Chicago en leverde in 2015 een openingsspot op bij een optreden van Buddy Guy in zijn eigen club Legends. Sindsdien is zij uitgegroeid tot één van topacts uit het Chicago blues circuit. Met haar energieke performance schopte ze het tot de finale op de International Blues Challenge 2019 te Memphis. Of ze nu op het grootste bluesfestival van Chicago speelt of in een bar in de suburbs van Chicago, deze dame laat altijd een verpletterende indruk achter. Haar bijnaam is niet voor niets ‘Chicago’s Blues Kitten’. We zijn zeker dat u aan haar rode lippen zal hangen na haar Belgische debuut op ons festival.

 

https://www.ivyfordmusic.com/
https://www.facebook.com/IvyFordMusic 

 

 

Discografie: 

Club 27 (2020)

Harvesting My Roots (2019)

Time To Shine (2018)

Simply Solo (2016)

Ivy FORD website

Artur Menezes (BRA/USA)  

Eén van de rijzende sterren aan het blues-rockfirmament is Artur Menezes. Deze Braziliaan werd geboren in 1985 te Fortaleza. In 2001 begon hij zijn muzikale carrière en sinds 2016 heeft hij Los Angeles, California als uitvalsbasis. Het grote publiek leerde hem kennen toen hij in 2018 de Gibson/Albert King award for best gitarist won en 3de plaats op de International Blues Challenge scoorde. In 2019 mocht hij optreden op het Eric Clapton’s Crossroads Guitar Festival, een evenement waar enkel de beste gitaartoppers worden uitgenodigd. Artur heeft al 5 albums waarvan zijn laatste, ‘Fading Away’ eind 2020 verscheen. Dit meesterwerk werd geproduceerd door Josh Smith en bevat Joe Bonamassa als special guest. Hij toerde al een keer in Europa in pre-covid tijd, maar in Wespelaar kan het Belgische publiek voor het eerst kennis maken met deze gitaarmaestro. Verwacht u aan knappe songs die bestaan uit splijtende solo’s en vlijmscherpe riffs!

 

https://www.arturmenezes.com/2020/
https://www.facebook.com/arturmenezesofficial 

 

Discografie: 

Fading Away (2020)

Keep Pushing (2018)

Drive Me (2015)

2 (2013)

Early To Marry (2010)

artur menezes website2

Bobby Rush (USA)  

De term ‘living legend’ wordt in bluesmiddens vaak in de mond genomen, maar de 88-jarige Bobby Rush heeft deze term zeker ruim verdiend. Hij maakt al ruim 70 jaar muziek en heeft 27 studio albums op zijn teller staan. Bobby zou met zijn status kunnen uitbollen, maar hij beleeft de laatste jaren zijn meest creatieve en succesvolste periode. In 2017 won hij een Grammy award voor Best Traditional Blues Album voor ‘Porcupine Meat’ en in 2020 deed hij deze stunt nog eens over met ‘Rawer Than Raw’. Op zijn schouw blinken naast de 2 Grammy’s ook nog 13 Blues Music Awards. Bobby Rush werd in 1933 geboren in Louisiana. Als tiener beheerste hij al gitaar- en mondharmonicaskills en werd hij een professionele muzikant. Net als vele muzikanten hoorde hij de wilde verhalen over het boeiende bluesscene in Chicago en verhuisde hij in 1951 naar de Windy City. Daar trad hij vooral op in de West Side en zuidelijke wijken van Chicago. In 1979 keerde hij terug naar Jackson, Mississippi waar hij met een minimum van 200 optredens per jaar uitgroeide tot de ‘King of the Chitlin’Circuit’. Zijn mix van blues, soul en funk spreekt alle generaties aan en Bobby is een rasentertainer die garant staat voor een tot in de puntjes verzorgde show.

 

https://www.bobbyrushbluesman.com/
https://www.facebook.com/bobbyrushbluesman

 

Discografie: 

Rawer Than Raw (2020)

Sitting On Top Of The Blues (2019)

Porcupine Meat (2016)

Chicken Heads: A 50-Year History of Bobby Rush (2015)

Decisions (2014)

Down In Louisiana (2013)

Show You A Good Time (2011)

Bobby Rush at the Mississippi Agriculture and Forestry Museum, 1150 Lakeland Drive
Jackson, Mississippi 39216. Photos for the album "Sitting on top of the Blues." © photo by Bill Steber

Vanessa Collier (USA)  

Vanessa Collier werd in onze contreien voor het eerst opgemerkt toen ze in 2017 deel uitmaakte van de Ruf’s Blues Caravan. Als zangeres en saxofoniste stal ze toen de show, maar dit kreeg echter geen verder Europees vervolg. Ze bleef echter aan de weg timmeren in haar thuisland en groeide daar tot één van de meest succesvolle vrouwelijke performers. Op haar 4 warm onthaalde albums is blues de basis, maar is ze niet bang om uitstappen naar soul, funk en jazz te maken. Vanessa laat zich omringen door topmuzikanten en met haar positieve energie verwarmt ze de harten van de toehoorders. Ze won in 2019 en 2020 de Blues Music Award voor ‘Horn Player of the Year’ en in mei van dit jaar won ze een Blues Music Award voor ‘Contemporary Blues Female Artist of the Year’. Kortom, we konden geen betere artiest vinden om deze zaterdagavond mee af te sluiten.

 

https://www.vanessacollier.com/
https://www.facebook.com/music.vanessacollier 

 

Discografie: 

Heart On The Line (2020)

Honey Up (2018)

Meeting My Shadow (2017)

Heart, Soul & Saxophone (2014)

Vanessa Collier website

Ghalia Volt & Band (B/USA)  

Voor Ghalia Volt moeten wij als Belg een diep respect hebben. Deze jonge dame begon als busker in de Brusselse straten en besloot in 2015 haar droom na te streven. Ze verliet ons land en verhuisde naar Amerika om daar bluesmuzikant te worden. In New Orleans, waar er veel competitie is, moest ze knokken om optredens in de clubs vast te krijgen. Het was in deze stad dat zij Johnny Mastro ontmoette en zijn band The Mama’s Boys’ werd de begeleidingsband op haar in 2017 verschenen album ‘Let The Demons Out’. In 2019 kwam ‘Mississippi Blend’ uit, dat werd opgenomen met topmuzikanten (Cedric Burnside, Watermelon Slim, Cody Dickinson en Lightnin’ Malcolm) uit Mississippi. In maart 2020 sloeg covid toe en werden de capaciteit en budget van clubs beperkt. Om toch te kunnen blijven spelen trad ze solo op en werd deze ervaring vastgelegd op haar in januari 2021 verschenen ‘One Woman Band’. Door haar talent en doorzettingsvermogen heeft Ghalia zich opgewerkt als vaste waarde in bluessteden zoals New Orleans, Memphis en Clarksdale. In Wespelaar kijkt ze er naar uit om haar familie, vrienden en Belgische fans terug te zien. Het gaat een mooi weerzien zijn, daar zijn wij zeker van!

 

https://www.ghaliavolt.com/
https://www.facebook.com/GhaliaVolt 

 

Discografie: 

One Woman Band (2021)

Mississippi Blend (2019)

Let The Demons Out (2017)

Ghalia Volt website

Lowland Brothers (FR)

De Franse zanger-gitarist Nico Duportal zullen de meeste muziekliefhebber kennen van zijn bands ‘Nico Duportal & His Rhythm Dudes’ en ‘Nico Duportal & The Sparks’. Met deze formaties waarin Nico  50’s  R&B vertolkte, was hij graag gezien in het roots-, rockabilly en bluescircuit. Bij het vorige jaar opgerichte Lowland Brothers tapt hij uit een ander vaatje. Noem zijn nieuwe brouwsel gemakshalve ‘country-soul’. Hij mixt hierin blues, country, soul, folk, gospel en rock’n’roll. In deze band laat Nico zich omringen door topmuzikanten die ook talloze US-artiesten hebben begeleid. Eind december 2021 verscheen het titelloze album van dit vijftal en dit mag gerust een meesterwerk genoemd worden. In het nieuwe songmateriaal valt Nico’s prachtige stem nog meer op. Het is sfeervolle muziek die iets onbeschrijfelijks doet met een mens en die onze zondag in Wespelaar nog mooier zal maken.

 

https://www.lowlandbrothers.com/
https://www.facebook.com/lowlandbrothers/

 

Discografie: 

Lowland Brothers (2021)

Lowland Brothers

Ben Levin (USA)  

Vele bluesbands hebben een pianist in een bezetting, maar een pianist als frontman zien wij tegenwoordig minder. Nochtans heeft de blues legendarische pianisten zoals Professor Longhair, Pinetop Perkins, Otis Spann en Ray Charles gekend. De 22-jarige Ben Levin heeft alles om in deze grote voetsporen te treden. Of het nu jazzy blues, Chicago blues, boogie woogie of funky New Orleans moet zijn, Ben beheerst al deze stijlen. Ondanks zijn jonge leeftijd heeft hij al 4 albums uitgebracht. Muddy Waters’ oud-gitarist Bob Margolin was zo onder de indruk dat hij zijn diensten aanbod tijdens het opnemen van zijn tweede album ‘Before Me’. In oktober 2021 verscheen Ben’s 4de album ‘Still Here’. Het is zijn meest persoonlijke album omdat hij daarop zijn vader Aron, die een levensbedreigend gevecht tegen covid uitvocht, eert. Ben zal ons met zijn triobezetting eraan herinneren hoe aanstekelijk pianoblues kan zijn.

 

https://benlevinpiano.com/
https://www.facebook.com/BenLevinPiano 

 

Discografie: 

Still Here (2021)

Carryout Or Delivery (2020)

Before Me (2019)

Ben’s Blues (2017)

ben levin website

Terrie Odabi feat. Tia Carroll (USA)  

Trouwe bezoekers weten dat wij houden van een big mama. Dit jaar vonden wij er twee in éénzelfde band. Terrie Odabi en Tia Carroll slagen de handen in elkaar en zullen ons een ware soul-bluesrevue bezorgen. De 59-jarige Terrie Odabi komt uit Oakland, California en behoort tot de top van de hedendaagse soul-blueszangeressen. Zo was zij de laatste 4 jaar steeds genomineerd als ‘Best Soul Blues Female Artist’ bij de Blues Music Awards. Ook de 64-jarige Tia Carroll draait al vele decennia mee in het Bay Area bluesscene van California. Door de nominatie van haar album ‘You Gotta Have It’ als beste Soul Blues Album krijgt ze eindelijk internationale herkenning. Beide dames zijn gezegend met een indrukwekkend stembereik en zingen de ziel uit hun lijf. Daarboven zijn ze beiden performers pur sang en winden ze elke man rond hun vinger.

 

https://artistecard.com/Terrie
https://www.tiacarroll.net/ 

https://www.facebook.com/terrieodabi
https://www.facebook.com/tiacarrollblues 

 

Discografie: 

Terrie Odabi:   

My Blue Soul (2016)

Evolution Of The Blues (2013)

 

Tia Carroll:  

You Gotta Have It (2021)

He Did It For Me (2020)

Christmas Classics (2018)

I Wanna Tell You (2017)

Brazil Sessions (2014)

Big Cat (2009)

Tia Carroll (2005)

Wanna Ride (1997)

Terrie Odabi website
Tia Caroll website

Selwyn Birchwood (USA)  

Eén van de hedendaagse toppers is ongetwijfeld Selwyn Birchwood. De nu 37-jarige zanger-gitarist begon als 13-jarige gitaar te spelen na het horen van Jimi Hendrix. Door zijn muziek te bestuderen, realiseerde hij dat blues een geweldige invloed op de muziek van Hendrix heeft gehad. Een tweede belangrijke gebeurtenis was toen hij op 19-jarige leeftijd blueslegende Sonny Rhodes leerde kennen. Deze werd zijn mentor en leerde hem de kneepjes van de lapsteel gitaar. In 2013 won Selwyn de International Blues Challenge te Memphis en daarna ging het hard voor de jonge man. Platenbaas Bruce Iglauer zat die avond in de jury en gaf hem prompt een platencontract bij zijn kwaliteitslabel Alligator Records. Ondertussen heeft de in Tampa, Florida wonende artiest al 3 albums uit bij dit label en wonnen deze allerlei awards. Het bracht hem ook succes als tourende artiest over heel de wereld. En nu mag hij eindelijk ook Wespelaar afvinken als veroverd bluesdorp.

 

https://www.selwynbirchwood.com/
https://www.facebook.com/selwynbirchwoodband 

 

Discografie: 

Living In A Burning House (2021)

Pick Your Poison (2017)

Don’t Call No Ambulance (2014)

Road Worn (2013)

FL Boy (2011)

@ Chicago Blues Fest | Pritzker Pavilion
6.9.18

Keb’ Mo’ (USA)  

De 34ste editie van ons festival sluiten wij af met een grote meneer, niemand minder dan Keb’ Mo’! Kevin Moore werd één van de bestverkopende artiesten toen hij midden jaren ’90 onder de naam Keb’ Mo’ zijn eerste albums uitbracht. Deze albums zitten geworteld in de Delta blues, maar hij heeft er een eigentijdse touch aan weten te geven. Keb’ is buiten een gelauwerd muzikant met 5 grammy’s en 14 Blues Music Awards, ook een acteur, activist en mentor voor jonge muzikanten. De laatste 11 jaar woont Keb’ Mo’ in Nashville en heeft hij een vleugje americana aan zijn sound toegevoegd. Zijn toegankelijke muziek wordt gekenmerkt door zijn herkenbare warme stem en smaakvol gitaarspel. De 70-jarige topper komt met zijn band naar ons festival om zijn nieuwe album ‘Good To Be’ te promoten. Keb’ Mo’ wilde op dit album de mensen zich goed doen voelen en laat dit nu het recept zijn dat we nodig hebben na 2 jaar corona ellende.

 

https://kebmo.com/
https://www.facebook.com/kebmo 

 

Discografie: 

Good to Be (2022)

Moonlight, Mistletoe And You (2019)

Oklahoma (2019)

TajMo (2017)

That Hot Pink Blues Album (2016)

Bluesamericana (2014)

The Reflection (2011)

Live & Mo’ (2009)

Suitcase (2006)

Peace… Back By Popular Demand (2004)

Keep It Simple (2004)

Big wide Grin (2001)

The Door (2000)

Slow Down (1998)

Just Like You (1996)

Keb’ Mo’ (1994)

KebMo website

Sponsors

Comments are closed.