Programma (18-19-20 AUGUSTUS 2017)

Vrij 19:00-20:15 / D-Tale (BE)

We konden geen betere band dan D-Tale vragen om onze 30 jarige feesteditie te openen. D-Tale bestaat uit Mario Pesic (zang/gitaar), Hammond-virtuoos Patrick Cuyvers, drummer Steve Wouters en de Nederlandse bassist Eric Wels. Deze oude rotten verdienden hun sporen bij o.a. Camden, Jim Cofey, Hideaway, Last Call, Little Hook,  Magic Frankie en Double Brown. Vier jaar geleden hielden ze D-Tale boven de doopvont en in 2015 werd hun aspiraties vastgelegd op hun gelauwerde debuutalbum ‘Come Out And Play’.  U mag van deze heren een energieke show verwachten met spetterende duels tussen Mario en Patrick, geserveerd op een bedje van een retestrakke ritmesectie. Met vuurwerk wordt meestal geëindigd, maar in Wespelaar verkiezen wij al om te starten met deze muzikale explosie.

Read more >>

Vrij 20:45-22:15 / Jimmy Burns (USA)

De 74-jarige Jimmy Burns werd geboren in Dublin, aan de Mississippi Delta. Hij bracht zijn eerste levensjaren door op de Hilliard Cotton Plantation, als jongste van elf kinderen. Hij leerde gitaar spelen, maar zijn muzikale opvoeding kreeg hij in het kerkkoor en hij was tegelijk gefascineerd door de bluesmuzikanten die overal te horen waren. Op 12 jarige leeftijd verhuisde hij met zijn familie naar Chicago. Al op zijn 16de nam hij met The Medaillonaires enkele doo-wop tracks op. In de jaren 60 trad hij vooral als soul en rhythm & blues artiest op in de regio van Chicago. Begin jaren 70 nam hij een break van ruim 20 jaar wegens het opvoeden van zijn zes kinderen en het runnen van een barbecue stand aan de Westside. De muziekmicrobe begon terug te kriebelen en begin jaren 90 werd hij resident in de Smokedaddy bluesclub. Het is daar dat Bob Koester van het gereputeerde Delmark Records hem opmerkte en prompt een contract aanbood. Zo kwam in 1996, als Jimmy al 53 jaar was, zijn debuut album ‘Leaving Here Walking’ uit. Nu zijn wij ruim 20 jaar later en bracht Jimmy 6 albums uit en tourde hij over de hele wereld. Zijn delta roots, zijn door gospel gevormde stem en melodieus gitaarspel maken hem tot één van de meeste geliefde bluesveteranen uit de Windy City.

Read more >>

Vrij 22:45-00:15 / Popa Chubby (USA)

De uit New York afkomstige bluesrockgitarist/-zanger Popa Chubby is één van die bluesrockartiesten met een iconische status. Al meer dan 25 jaar is hij een gevestigde waarde en zijn populariteit groeit nog steeds. Weinig artiesten hebben zo’n druk tourschema als dit zwaargewicht en ook in het aantal verschenen albums (30 plus!) is hij moeilijk te kloppen. Hij is tevens één van de weinige bluesartiesten die ook het jeugdig publiek weet te bereiken. Tijdens zijn jeugd in de Bronx kwam hij in aanraking met diverse muziekstijlen zoals blues, punk, rap en soul. Hieruit distilleerde Popa zijn eigen unieke New York City Blues. U mag zich aan een stevige show vol gitaargeweld verwachten, maar hij houdt vooral niet van regeltjes en gewoontes. Daarom blijft de King of the New York City Blues elke keer voor verrassingen zorgen. Wij wensen u te waarschuwen: Popa zuigt je mee in zijn liveshow en laat je pas na een heet, opruiend avontuur weer los!

Read more >>

Zat 14.30-15.30 / Detonics (NL)

Na een zware vrijdagnacht zetten wij graag ons feest verder met Detonics. Dit Nederlandse vijftal was vorig jaar de terechte winnaar van The Dutch Blues Challenge en mocht dit jaar Nederland vertegenwoordigen op de International Blues Challenge in Memphis en de European Blues Challenge in Denemaken. Hun handelsmerk is energieke 50-er jaren West Coast blues waar je onmogelijk kan aan weerstaan. In België hebben ze nog niet vaak gespeeld, dus wij zijn trots om u de hotste band van bij onze noorderburen te kunnen presenteren.

Read more >>

Zat 16:00-17:00 / The Bluesbones (BE)

Als Belg mogen wij wat meer chauvinistisch zijn als het betreft onze eigen bluesbands. Wat The Bluesbones de laatste jaren presteren is uitzonderlijk te noemen. En ook 2017 lijkt wederom een boerenjaar te worden voor dit vijftal. Ze werden 2de op de European Blues Challenge en dit jaar staan er tournees door Duitsland, Tsjechië en Oostenrijk op het programma. Ten opzichte van hun vorige passage op Swing (2014) spelen ze met een nieuwe ritmesectie en is er een nieuwe sound door de hammondklanken van Edwin Risbourg. Nico De Cock met zijn imposante stem en gitaarwonder Stef Paglia blijven hun stempel op de band drukken. Dat The Bluesbones in het rijtje van succesvolle bluesbands als The Electric Kings en El Fish thuishoren, zullen ze vandaag zeker komen bevestigen.

Read more >>

Zat 17:30-18:30 / Kaz Hawkins Band (N-IRL)

Kaz Hawkins werd beschreven als ‘Northern Ireland best-kept secret’. Daar kwam gelukkig verandering toen ze in maart, als vertegenwoordiger van Engeland, de winnaar van de European Blues Challenge werd. Het waren de kwaliteit van de songs, de positieve vibe van de band en de indrukwekkende stem van Kaz die de jury konden overtuigen. Vocaal wordt ze vergeleken met Etta James en Janis Joplin, maar ze is ook een grote persoonlijkheid op het podium waar de energie vanaf druipt. Een andere bijnaam die Kaz kreeg, was Northern Ireland’s very own blues and soul darling. Dit zal na haar zegetocht in Wespelaar, Swing’s favorite sweetheart worden.

Read more >>

Zat 19:00-20:15 / Chris Cain (USA)

De in San Francisco residerende zanger/gitarist Chris Cain is een topgitarist die helaas zelden te zien was in België. Het moet van Blues Peer 1987 geleden zijn dat hij in ons land optrad. Hier gaat zeker verandering in komen, want Chris heeft zin om terug in Europa te touren en wij zijn trots dat wij deze gitaarvirtuoos als eerste terug in de spotlights mogen zetten. Hij beheerst zowel de jazzy subtiliteit van Ronnie Earl als de krachtige gitaartoon van Albert King en zijn stem doet aan BB King denken. Wij zouden willen eindigen met de woorden van Joe Bonamassa over Chris: ‘One of my favorite and criminally underrated blues players of all time. Chris has influenced me for as long as I owned a guitar.’

Read more >>

Zat 20:45-22:15 / Earl Thomas (USA)

De 57 jarige Earl Thomas begon zijn professionele carrière begin jaren 80, maar het was zijn optreden op het gerenommeerde Montreux Jazz Festival in 1992 dat hem zijn internationale bekendheid bezorgde. Hij is een uitstekend songschrijver en gezegend met een prachtige soulstem. Zijn nummers zijn gecoverd door iconen als Etta James, Solomon Burke en Tom Jones, evenals door tijdgenoten als Janiva Magness, Tracy Nelson en Shemekia Copeland. Hij won vier maal de San Diego Music Award en ontving de hoogste onderscheiding op de The Best Blues Awards in de categorieën ‘Beste Male Vocal, Best Comtemporary Blues Artist, Best Album en Best Songwriter’.  Hij beschouwt zichzelf als een ‘21st century bluesman’: de eerste bluesmannen waren slaven en katoenplukkers, de volgende generatie waren stedelijke fabriekwerkers, maar een moderne bluesartiest is vandaag opgeleid, ondernemer, reist de hele wereld rond en is stijlvol gekleed.

Read more >>

Zat 22:45-00:15 / Bernard Allison Group (USA)

De in 1965 geboren Bernard Allison is de jongste van negen kinderen van de Chicago blues legende Luther Allison. Vanaf 18 jarige leeftijd vergezelde hij frequent zijn vader op het podium. Eén week na zijn schooldiploma kreeg hij telefoon van bluesqueen Koko Taylor om haar vaste gitarist te worden. Hij bleef 3 jaar in loondienst bij Koko en het is daar dat hij muzikaal gevormd werd. In de jaren 80 werd hij bevriend met Johnny Winter en Stevie Ray Vaughan en werd de invloed van deze bluesrockers duidelijk in zijn nieuwe sound. In 1997 overleed zijn vader en vond Bernard het zijn morele plicht om de bluesfakkel brandende te houden, maar wel met zijn eigen door rock, soul en R&B geïnjecteerde blues. Bernard heeft een zeer druk tourschema in Amerika, maar wij zijn fier dat wij deze topper exclusief naar Wespelaar hebben kunnen halen.

Read more >>

Zon 12:00-13:00 / Gospel Mass at the Church, featuring gospel choir "Karibuni"

Speciaal voor onze 30ste editie voeren wij nog een keertje een gospel mis in. Het uit Haacht afkomstige Karibuni is een koor dat Afrikaanse gospel brengt. Je hoeft helemaal niet gelovig te zijn om je te laten begeesteren door deze bezwerende muziek. De pastoor start de viering om 12u stipt, dus tijdig aanwezig zijn in de kerk op ons festivalterrein is warm aanbevolen.

Read more >>

Zon 13:30-14:30 / Tensfield (B)

Als eerste zondagse act op het hoofdpodium kozen wij voor Tensfield. Het is een lokale band uit Wilsele, maar lokaal klinkt oneerbiedig want zij nemen hun muziek zeer ernstig. Voor vele toeschouwers waren zij met hun verfrissende blues de verrassing op de Belgian Blues Challenge en sindsdien begint het viertal veel weerklank te vinden in ons land. Eind 2016 verscheen hun geprezen debuutalbum ‘Freeze The Clock’. Zij brengen steengoede blues met een rock en jazzy, funky ondertoon en in Wespelaar zetten de heren hun opmars verder.

Read more >>

Zon 15:00-16:15 / Shawn Holt & The Teardrops (USA)

Shawn Holt is de zoon van de in onze contreien razend populaire blueslegende Magic Slim. Op z’n 17de vervoegde Shawn The Teardrops, de legendarische begeleidingsband van zijn vader. Na het overlijden van zijn vader in 2013 nam hij de rol van frontmant over en bleven The Teardrops zijn begeleidingsband. In zijn gitaarstijl klinkt duidelijk de sound van zijn vader: geen special effects, maar gewoon no nonsense high energy Chicago blues. En laat dat nu eens een stijl zijn waar wij van houden!

Read more >>

Zon 16:45-18:00 / JJ Thames (USA)

De vrouwelijke eer wordt vandaag hoog gehouden door JJ Thames. Deze zangeres groeide op in Detroit en verhuisde op haar 18de naar Jackson, Mississippi om daar haar geluk te beproeven. Ze deed ervaring op als backingsvocaliste voor o.a. Marvin Sease, Bobby Bland en Denise Lasalle. Op haar dertigste staat ze op eigen benen en maakte ze haar debuut met‘Tell You What I Know’ (2014). Vorig jaar verscheen de opvolger ‘Raw Sugar’ en groeide zij uit tot de Mississippi Blues Diva. JJ is een zangeres uit de jaren ’50 – ’60, in het lichaam van een vrouw van dertig en beschikt over een heerlijk soulstrot. Deze dame gaat harten veroveren, wees daarvan maar van overtuigd.

Read more >>

Zon 18:30-19:45 / Billy Branch (USA)

Chicago heeft altijd al een traditie gehad van legendarische harmonicaspelers, denk maar aan Little Walter, Snooky Pryor en de dit jaar overleden James Cotton. Billy Branch is nog één van de weinigen die de harmonicaskills uit eerste hand van deze grote namen leerde en nu de harmonicatraditie van Chicago hoog moet houden. In juni werd hij gehuldigd tijdens het Chicago Blues Festival voor zijn 40 jarige carrière als ‘Billy Branch & The Son of Blues’. Kortom, met Billy Branch hebben wij één van de grootste harpveteranen en vertolkers van Chicago blues op ons podium staan.

Read more >>

Zon 20:15-21:30 / Jim Suhler & Monkey Beat (USA)

Naast acts uit Chicago wilde wij zeker ook een topper uit Texas. Jim Suhler staat al jaren op onze wishlist, maar steeds werd hij tijdens de zomermaanden opgeëist als leadgitarist van George Thorogood. Wij zijn verheugd dat het eindelijk gelukt is om deze slidevirtuoos op ons podium te krijgen. Zijn Texaanse bluesrock bevat een stevige portie rock, maar Jim weet het zo goed te verpakken dat ook de grootste bluespurist hem kan smaken. Gedurende zijn 25 jarige carrière heeft Jim hier een grote fanbase opgebouwd en deze gitaarslinger zal wederom iedereen inpakken.

Read more >>

Zon 22:00-23:30 / Heritage Blues Orchestra (USA)

Zanger en gitarist Bill Sims vormt samen met zijn zingende dochter Chaney en collega Junior Mack het hart van het Heritage Blues Orchestra. De kracht van die drie zit in het samenspelen, waarbij geen van de drie zo nodig op de voorgrond lijkt te hoeven. Dat betekent dat er magnifiek driestemmig gezongen wordt, terwijl ook de solostemmen indrukwekkend onder je huid kruipen. The Heritage Blues Orchestra brengt een staalkaart van wat de blues zoal te bieden heeft. Dit gaat van countryblues, urban blues, gospel, funk tot New Orleans blues. En dit wordt gebracht met ongekende authenticiteit en frisheid waardoor je onmiddellijk voor de spreekwoordelijke bijl zult gaan.

Read more >>